Czemu warto robić zakupy na targu, blisko domu? To na pewno korzystniejsze niż wybranie się do supermarketu. Sprawdź dlaczego
Najnowsze
Submitted by addmean on Sat, 09/02/2023 - 07:41
Z których miejsc brać zdrową oraz smaczną żywność? Najbardziej korzystnie z własnej działki. Jak nie mamy jednakowoż takiej ewentualności lub jedzenia z tego miejsca jest za mało, to zostają targi, punkty handlowe z ekologiczną żywnością, sklepy z warzywami oraz markety. Z tych opcji dosyć atrakcyjne wydaje się robienie zakupów na targu.
Author: Neon Tommy
Source: http://www.flickr.com
Właściwie na targowiskach można zakupić żywność z pierwszej ręki od rolników. Jest tam tak wiele dojrzałych warzyw, owoców, ale również innych odżywczych pokarmów, jak ziarna, grzyby czy orzechy. W zdecydowanej większości nieprzetworzonych, regionalnych oraz sezonowych, czyli bardzo świeżych i nie potrzebujących wielu środków do konserwacji. To prawda, wielu rolników na pewno używa nieznaczną ilość pestycydów oraz sztucznych nawozów, ale pomimo to ich produkty są często korzystne cenowo, zdrowe i smaczne. Na targach nie ma słodyczy, wyjałowionej, przemysłowo produkowanej, zakonserwowanej żywności, ze sztucznymi barwnikami, niedobrym dla zdrowia cukrem i tłuszczami trans. Można także kupić np. sprawdź więcej tutaj.
Bez takich niezdrowych rzeczy, jakich pełno jest w większości sklepów i supermarketów. Dlatego takie zakupy lokalne na targach powinny być czymś normalnym. Żywność na targach z pewnością nie jest bez skazy, lecz według mnie posiada i tak mało chemii w porównaniu do wielu produktów. Odnośnie pestycydów, to nieekologiczne mięso dość często zawiera ich więcej niż bazarowe warzywa, jeśli zwierzęta spożywają pryskaną paszę.
Produkty na targu są zwykle sprzedawane bez kolorowych, wypełnionych chemią opakowań. W sklepach zaś jest ich pełno. Zamieniają się one szybko w sterty śmieci, za których wywóz jesteśmy zmuszeni zapłacić w czynszu i które zanieczyszczają glebę na ”zawalonych” wysypiskach. Towary na bazarkach są często dostarczane z pobliskich wiosek, a nie z zagranicy. Mniej więc można spalić benzyny podczas transportu. Wspierając taki rodzaj sprzedaży, troszczymy się o czystsze powietrze i zużywanie mniejszej ilości zasobów. Targi są przeważnie na świeżym powietrzu. Na bazarkach rolnicy sprzedają od razu do końcowych odbiorców. Bez całej gamy pośredników: hurtowni, dystrybutora oraz właściciela, z których każdy pobiera siebie trochę pieniędzy. Bez wielkich firm, w jakich wyższa i średnia warstwa zarządcza zgarnia większą ilość zysków, a reszta pracowników dostaje marne pieniądze.
O problemach dotyczących rozmaitych tematyk dowiedzieć się można z internetu. Wtedy wystarczy zobaczyć artykuł o opisywanym zagadnieniu oraz przedstawić szczegóły.
Na bazarze rolnicy mają więc większą szansę na normalny zarobek, sprzedając np. produkt taki jak stroje karnawałowe i przebrania dla dzieci.
Bez takich niezdrowych rzeczy, jakich pełno jest w większości sklepów i supermarketów. Dlatego takie zakupy lokalne na targach powinny być czymś normalnym. Żywność na targach z pewnością nie jest bez skazy, lecz według mnie posiada i tak mało chemii w porównaniu do wielu produktów. Odnośnie pestycydów, to nieekologiczne mięso dość często zawiera ich więcej niż bazarowe warzywa, jeśli zwierzęta spożywają pryskaną paszę.
Author: Fabio Omero
Source: http://www.flickr.com
O problemach dotyczących rozmaitych tematyk dowiedzieć się można z internetu. Wtedy wystarczy zobaczyć artykuł o opisywanym zagadnieniu oraz przedstawić szczegóły.
Na bazarze rolnicy mają więc większą szansę na normalny zarobek, sprzedając np. produkt taki jak stroje karnawałowe i przebrania dla dzieci.