Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/tudruk.pl/includes/menu.inc).

Czy warto jeść jajka? Jakiego typu mają wartości odżywcze? Czy mają dużo kalorii?

Najnowsze

W polskiej kuchni jajka są niesamowicie istotne, to znaczy, że są podstawą dużej ilości dań. I bardzo dobrze, gdyż mają bardzo wysoką wartość odżywczą i smakową. Całkiem sporo zawierają witamin jak również bardzo zdrowych składników odżywczych.
Z nich bez problemu możemy przyrządzić jajecznicę czy omlet, jajka możemy podać na twardo, sadzone, a nawet po wiedeńsku. Do jajek istnieje wiele pomocnych przyrządów, dzięki nim można zrobić ciekawe potrawy na przykład klik.


Niektórzy mawiają, że jajko to symbol życia oraz zdrowia jak się okazuje naprawdę jest w tym wiele prawdy. To pokarm pełnowartościowy, który posiada wszystkie podstawowe składniki odżywcze, niezbędne do budowania i regenerowania się tkanek. W jajku więc można odnaleźć witaminy z grupy B, ale również A, D oraz E. W jajku znajduje się dobrze przyswajalne żelazo, fosfor jak również wapń. Jajko jest niezbędnym elementem zdrowej diety, nie zawiera wielu kalorii, ponieważ jedno ma ich mniej więcej osiemdziesiąt. Białko jaja prawie w całości jest wodą, jego dziewięć procent to cenne aminokwasy, natomiast tylko około procenta stanowią węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.
Spodki do jajek
Author: Alan Cleaver
Source: http://www.flickr.com
Żółtko to jednakże już co innego, bo w stu gramach jest nawet 350 kalorii. Znajdują się tam też tłuszcze, stanowią one sześćdziesiąt procent jego składu. Jednak, aż trzydzieści procent z nich to lecytyna, która rozbija tłuszcz oraz cholesterol na cząsteczki, dzięki temu zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych. Jajko posiada całkiem duże ilości cholesterolu. Jest on faktycznie bardzo potrzebny dla najmłodszych do rozwoju mózgu oraz całego układu nerwowego, jednak osoby, jakie posiadają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, powinny uważać. Najlepiej jeśli ograniczą się do dwóch-trzech jajek tygodniowo. Jednakże nie musimy całkiem rezygnować z jajek, szczególnie z obawy przed miażdżycą lub nadwagą.

Sprawdź, jakiego rodzaju informacje odnajdziesz pod tym odsyłaczem (http://memento-wroc.pl/dom-pogrzebowy/). Na pewno będą niesamowicie wciągające oraz warte uwagi, co spowoduje, że często będziesz tu wracał.





Jajko zrobione na różne sposoby, to naprawdę świetny pomysł na pożywne śniadanie. Najbardziej zdrowe jest jajko na twardo i po wiedeńsku. Najbardziej istotne jest to, że robi się je bez dodatków, dlatego organizm trawi je krócej. Pamiętajmy jednakże, iż za długie gotowanie powoduje utratę cennych składników. Jeżeli chcielibyśmy częściej gościć je na swoim stole zaopatrzmy się w pomocne przyrządy, jak do jajek.