Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/tudruk.pl/includes/menu.inc).

Pyszności z jajek i kartofli

Najnowsze

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw polskiej kuchni. Standardowy obiad polski złożony jest z mięsa, ziemniaków i sałatki.
Stanowią one także najważniejszy składnik popularnych dań, do których należą przykładowo pierogi czy kluski śląskie. Znaczną liczbę miłośników mają również placki ziemniaczane, spożywane na słodko lub wytrawnie. Różnego typu sałatki i zapiekanki z ziemniaków są dobrym urozmaiceniem zwykłego menu. Z kolei jajka wybierane są prawie tak samo chętnie, w różnych formach. Są także koniecznym dodatkiem do ciast i rozmaitych potraw, do których należą choćby naleśniki.

Sałatki i zapiekanki
Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman
Author: Kikkoman
Source: Kikkoman
Jedną z częściej wybieranych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Oprócz ziemniaków może zawierać różne produkty, jak na przykład jajka, ogórki czy wędliny. Ziemniaki są również jednym z głównych elementów popularnej sałatki warzywnej, przyrządzanej najczęściej z dodatkiem majonezu. Sałatki tego rodzaju są bardzo zdrowe i smaczne, poza tym w zasadzie w każdym miejscu przyrządza się je inaczej. Dzięki temu nie ma dwóch takich samych sałatek jarzynowych. Innym ciekawym pomysłem na danie z ziemniaków jest zapiekanka. Jest to dobre rozwiązanie na obiad w formie potrawy na ciepło, albo na zimno. Dobrze współgra z tego rodzaju składnikami jak kefir czy śmietana. Zapiekanka taka oprócz ziemniaków zawierać może również jajka, wędlinę, ser żółty i wiele innych składników (czytaj to). Niezwykle popularną potrawą z kartofli są frytki. Są to zwyczajnie pocięte na paski i usmażone kartofle. Są dobrym urozmaiceniem jako dodatek do obiadów.

Potrawy z jajek
Jajka przyrządza się na bardzo dużo sposobów. Popularną potrawą śniadaniową jest jajecznica, przyrządzana również w różny sposób. Może być z dodatkiem cebuli, kiełbasy, pomidorów oraz pozostałych składników. Jajka można także gotować na twardo i na miękko, a także smażyć (sprawdź).

Jeśli po zapoznaniu się z tym tekstem myślisz, że warto jest szerzej poznać to zagadnienie, to dodatkowo zerknij tutaj auto laweta holandia.

Do smarowania chleba najlepsza jest pasta jajeczna. Na wystawny posiłek widowiskową potrawę mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko bardzo efektowne, ale też smaczne. W kraju największą ilość jajek spożywa się w okresie świąt wielkanocnych. Wówczas również jajka się maluje i ozdabia na dużo innych sposobów.