Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/tudruk.pl/includes/menu.inc).

W jaki sposób najlepiej wyekwipować swoją kuchnię.

Najnowsze

Nie potrzebujemy bogatego oprzyrządowania kuchni, żeby móc pichcić prędko i łatwo. Bardzo wyspecjalizowane sprzęty mogą być pomocne, niemniej jednak jeżeli nieczęsto ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach. U dołu zamieszczam listę ekwipunku, upraszczającego pracę w kuchni.


dobrze wyposażona kuchnia
Author: Emily May
Source: http://www.flickr.com
To minimum do gotowania. Jak także maksimum dla wielu, którzy wolą pitrasić, a nie kolekcjonować zbyteczne rzeczy. Taki zestaw "narzędzi" kuchennych pozwoli wykonać znakomitą większość smakowitych potraw. W rzeczy samej, nie jest to skomplikowany jak też zbytkowny komplet. Polecam artykuły Affek Design ze względu na piękny wygląd oraz solidne wykonanie. Znajdziesz je m.in. tu: asortyment affek design.

Nóż to fundament. Bez niego nic się nie da zrobić w kuchni. Odpowiedni nie jest tani. W zasadzie wystarcza jeden - godziwy, ostry, nieźle układający się w dłoniach. To bzdury, że prawdziwy kucharz musi posiadać zestaw dziesięciu noży - z całą pewnością dobrze się taki zestaw prezentuje, jednakże zazwyczaj używa się trzech noży. Tak więc korzystniej kupić trzy godziwe noże, zaoszczędzając kapitał na smakowite jedzenie, aniżeli wykosztować się na "odjazdowy" komplet kosztujący fortunę. 3 noże, którymi wszystko można zdziałać to: nieduży do obierania, większy z długim a także cienkim ostrzem do wszelkich innych czynności (dla przykładu krojenie mięsa, czy warzyw), duży nóż łyżeczki drewniane z obszernym ostrzem, jakim można kroić w taki sposób, że ręka trzymająca trzonek nie dotyka deseczki. Dzięki temu w nieskomplikowany sposób możemy krajać zioła, lub pokroić mięso w cienkie plastry. Z całą pewnością te 3, dobre noże będą kosztować sporzej niż komplet kilkunastu noży na jarmarku, z pewnością jednak będą służyć znacznie dłużej oraz - co istotniejsze - ich używanie będzie po prostu wielką przyjemnością.


agd w kuchni
Author: Mike Steinhoff
Source: http://www.flickr.com
Młynek do pieprzu. Nie kupujcie zmielonego pieprzu! Nabądźcie jakikolwiek młynek do pierzu. Świeżo zmielony pieprz to kompletnie inna jakość, aniżeli zmielony pieprz z torebki. Nie ma znaczenia który młynek kupicie - może tylko sprawdźcie jego ergonomiczność w sklepie - takie ogromnie bajeranckie, "designerskie" często jest po prostu trudno używać: wsypywać do nich ziarenka, a później mielić bez wysiłku. Deska do krojenia. No cóż, zapewne nie potrzeba wielu słów. Musi być i już. Czy z drewna, czy z plastiku, czy ceramiki - w zasadzie nie ma żadnego znaczenia. Istotny jest zaś rozmiar - powinna być raczej większa, niż mniejsza - tak by można było na niej bez trudu skroić główkę kapusty. Jeżeli jest z drewna - musimy pamiętać, by przed pierwszym użyciem nasmarować ją olejem. Żeby prędko się nie zniszczyła, należy myć ją w wodzie jak najkrócej. Nie nabywajcie desek z wgłębieniem na brzegu - to zupełnie bez sensu - powoduje wyłącznie dużo komplikacji w trakcie mycia. Jeżeli idzie o sprzęt AGD, polecam AGD Botti: link.